Μια εξαίσια προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή και έναν δραστήριο τρόπο ζωής!
Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τα αυγά: είναι όντως υγιεινά; Μέχρι πόσα αυγά κάνει να τρώμε την ημέρα/εβδομάδα; Είναι καλύτερα τα ασπράδια από τους κρόκους; Μην αγχώνεστε! Είμαστε εδώ για να ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει όντως για τα αυγά και μάλιστα σας προτείνουμε μια λαχταριστή συνταγή για αυγά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!
Τα αυγά είναι από τις πιο θρεπτικές και ευέλικτες τροφές που υπάρχουν. Ποιος θα φανταζόταν ότι ένα αυγουλάκι έχει τόσο μεγάλη διατροφική αξία! Με την υπέροχη ήπια γεύση τους, τα αυγά είναι ευπροσάρμοστα και μπορούν να προστεθούν/χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη ποικιλία πιάτων που μπορούν να καταναλωθούν κάθε στιγμή της ημέρας.
Ένα ολόκληρο αυγό έχει περίπου 80 θερμίδες, σχεδόν 5 γραμμάρια λιπαρά (εκ των οποίων τα περισσότερα είναι τα «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά) και λιγότερα από 200 mg χοληστερόλης. Ένα και μόνο αυγό περιέχει σχεδόν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο ασπράδι και λιγότερα στον κρόκο. Για παράδειγμα, μια ομελέτα από ασπράδια τεσσάρων αυγών περιέχει 14 γραμμάτια πρωτεΐνης, καθόλου λίπος, καθόλου χοληστερόλη και έχει περίπου 70 θερμίδες.
Η πρωτεΐνη των αυγών θεωρείται από τις πιο υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που εντοπίζονται σε τροφές. Τα αυγά περιέχουν επίσης όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη σύνθεση ζωτικών πρωτεϊνών, όπως ορμόνες, ένζυμα και μυικός ιστός. Ο κρόκος του αυγού περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο φυσικές χρωστικές καθώς και χολίνη, θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην καλή υγεία των κυτταρικών μεμβρανών*. Επιπλέον, ο κρόκος του αυγού αποτελεί μια από τις ελάχιστες φυσικές πηγές βιταμίνης D, η οποία μπορεί να συμβάλλει στη φυσιολογική απορρόφηση του ασβεστίου.
Τα αυγά αντέχουν επίσης πολύ περισσότερο διάστημα από το φρέσκο κρέας, τα ψάρια ή τα πουλερικά. Εάν διατηρηθεί σωστά στο ψυγείο, μια εξάδα αυγών μπορεί να παραμείνει φρέσκια για σχεδόν τρεις εβδομάδες από την ημερομηνία αγοράς της!
Εάν πιστεύετε ότι τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν μόνο στο πρωινό, αναθεωρήστε αμέσως! Μια ομελέτα με λαχανικά μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ (αλλά χορταστικό) δείπνο, τα scrambled eggs μέσα σε πιτούλα είναι ένα πεντανόστιμο μεσημεριανό γεύμα και ένα βραστό αυγό κομμένο σε φέτες πάνω σε κράκερ ολικής άλεσης ένα λαχταριστό σνακ!
Εκτός από όλα τα καλά που μας προσφέρουν, έχουν ακόμη ένα πρακτικό πλεονέκτημα: μερικές φορές δεν χρειαζόμαστε καν σκεύος για να τα μαγειρέψουμε!
Την επόμενη φορά που θα βιάζεστε το πρωί, δοκιμάστε το εξής:
Ψεκάστε μια κούπα καφέ με σπρέι μαγειρέματος, σπάστε δυο αυγά και ρίξτε τα στην κούπα ολόκληρα ή μόνο τα ασπράδια. Χτυπήστε τα γρήγορα με ένα πιρούνι και βάλτε τα σε φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία. Στα 45 δευτερόλεπτα βγάλτε την κούπα και ανακατέψτε τα αυγά και βάλτε την πάλι στο φούρνο για άλλα 45 δευτερόλεπτα. Τα αυγά θα γίνουν αφράτα και ελαφριά. Μπορείτε να τα καταναλώσετε όπως είναι ή να τα γαρνίρετε με λίγες φέτες αβοκάντο ή με μια κουταλιά καυτερής σάλτσας, για ένα γρήγορο γεύμα ή σνακ.